𝐖𝐞 𝐧𝐞𝐞𝐝 𝐭𝐨 𝐭𝐚𝐥𝐤 𝐚𝐛𝐨𝐮𝐭 𝐚𝐬𝐲𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐚𝐠𝐚𝐢𝐧 – 𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐥𝐲 𝐚𝐬 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐨𝐩𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐠𝐫𝐞𝐠𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐭𝐡𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐫𝐞𝐧𝐭 ð¬ð®ð«ð ðž

✅ 𝐓𝐚𝐤𝐞 𝐡𝐨𝐦𝐞 𝐦𝐞𝐬𝐬𝐚𝐠𝐞 – Picture 1: 59% of all transmission occurs from asymptomatic individuals (35% from presymptomatic people and 24% who never developed symptoms). Peak infectiousness occurred between 3 to 7 days (at the beginning of symptoms) and was maintained for 10 days. COVID-19 is very infectious prior to people knowing they are sick. This matters as more of us congregate indoors and with the high positivity rates in many states.

✅ Remember when we talked about not cherry-picking data a few weeks ago? This was in response to false information from memes saying that asymptomatic spread did not occur in Wuhan (did you see the 10 million cases in Wuhan meme or the study from Florida? That’s picture 2 in this post).

✅ 𝐒𝐡𝐨𝐫𝐭 𝐚𝐧𝐬𝐰𝐞𝐫: Another article came out with some great information confirming what we know about spread – asymptomatic transmission contributes to a large portion of cases. So, only controlling symptomatic spread will not be enough to combat the virus. That means we can’t simply monitor for symptoms. It’s not enough to do temperature checks and isolate/quarantine only if someone feels sick.

✅ 𝐋𝐨𝐧𝐠 𝐚𝐧𝐬𝐰𝐞𝐫: The new study in JAMA evaluated how many COVID-19 cases are attributed to symptomatic transmission and how many to asymptomatic transmission. What did they find?

— 60% of cases came from asymptomatic infections – Of these, 35% from presymptomatic people and 24% from people who never had symptoms.

— The infectious period duration was maintained at 10 days and peaked between 3 and 7 days. This highlights the need to quarantine and isolate correctly!

— Over 50% of transmission occurred without the people knowing they were sick. That’s a huge proportion! Think of the daily new COVID-19 cases. We had 250,000 yesterday – 125,000 transmissions occurred prior to the people even knowing they were sick. Just imagine the number of cases that would be reduced if we took asymptomatic spread seriously.

— This continues to show the importance of masking, distancing, and washing hands around anyone – especially with the positivity rates so high right now.

— A good rule of thumb? Assume anyone is a carrier and can spread and act accordingly.

✅ Here’s my previous post where we discuss the Wuhan 10 million meme and the Florida study: https://www.facebook.com/friendlyneighborepidemiologist/posts/218553516433972

✅ Here’s another post showing why it’s risky to be indoors without a mask. In this post, we go through several scenarios of common indoor places – restaurants, workplaces, classrooms, churches, and bars. https://www.facebook.com/friendlyneighborepidemiologist/posts/185682623054395?fbclid=IwAR13UPk7oNcowhmTw3cdp4rd_3glHz4AETOkpMjFftNM-1p2oNBKqSelr9c -FNE

SOURCES: Picture 1 – https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2774707?fbclid=IwAR0lPoWEUZrHRb_SnU6i0kXOPnXdIOisLY5Xmv1xVD0lqQ6LLll5kdeVsxA

One thought on “𝐖𝐞 𝐧𝐞𝐞𝐝 𝐭𝐨 𝐭𝐚𝐥𝐤 𝐚𝐛𝐨𝐮𝐭 𝐚𝐬𝐲𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐚𝐠𝐚𝐢𝐧 – 𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐥𝐲 𝐚𝐬 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐨𝐩𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐠𝐫𝐞𝐠𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐭𝐡𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐫𝐞𝐧𝐭 ð¬ð®ð«ð ðž

  1. Thank you for always sharing information openly, clearly, and with a big heart!

    I’m looking at the image here of a classroom mockup without any Covid mitigation measures. I may have missed something before I started following you more carefully, but do you have a visual or research specifically on different mitigation factors used in a classroom setting otherwise?

    Our local health department and the CDC have deemed it not an exposure in a classroom, even when teachers spend 90 minutes in a closed room with a group of students, as long as they are wearing a mask and staying 6 feet away. Aside from the fact that I have to work hard to remember the 6-ft rule (it will make me a significantly less effective in-person teacher, truthfully), what is the risk to me and my students if someone is contagious?

    I know you are rather busy, so I hope to hear about this subject in time. Thank you again for everything you’re doing for us all right now!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: